Загадката на Sofia24.bg e свързана с една от първите рок певици във Франция. Тя

...
Загадката на Sofia24.bg e свързана с една от първите рок певици във Франция. Тя
Коментари Харесай

Пътят й започва от София, за да достигне до най-големите музикални сцени в света

Загадката на Sofia24.bg e обвързвана с една от първите рок певици във Франция. Тя е записала над 65 албума, 1500 песни и има продадени над 50 милиона плочи и дискове. Била е на кориците на списания 2000 пъти (повече от Бриджит Бардо и Катрин Деньов) и е френската певица номер едно с концерти и аудитория по целия свят. Тя е певица от унгаро-българо-арменски генезис. Познахте ли я? Става въпрос за Силви Вартан. Тя е родена на 15 август 1944 година в софийското село Искрец. Това е най-близкото място с медицински център наоколо до Лакатник, където татко ѝ, Жорж Вартанян, изтегля фамилията си (жена, деца и родители) поради бомбардировките на София.

Неговата майка е българка, а татко му – арменец. В София по това време той работи във френското посолство и през седмицата е на работа, а събота и неделя е при фамилията си в Лакатник. Майката на Силви, Илона, е щерка на архитекта Рудолф Майер, потомък на унгарски евреи, който след Първата международна война идва да работи в София. Семейството " съкратява “ фамилното име от Вартанян на Вартан, което звучи по-френски.

След войната фамилията се завръща в София, където Силви и брат ѝ Еди прекарват " българското “ си детство, в началото в къщата на дядото и бабата, а след това с родителите в независим апартамент. Често водят Силви на детски театрални спектакли и мюзикъли, които оставят незаличимо усещане в нея; тогава се заражда фантазията ѝ да играе на сцената.

Първата ѝ изява е напълно дребна, в коледен театър във френското посолство. През 1950 година филмовият режисьор Дако Даковски, който е другар на татко ѝ, ѝ предлага ролята на ученичка във кино лентата " Под игото “. 

В дребния им апартамент са настанени партийни функционери, фамилията е изтласкано в една стая. Когато остават и без работа, родителите осъзнават, че най-добре за тях и за децата им е да се опитат да изоставен България и татко ѝ Жорж стартира да прави опити да уреди фамилията да замине за Франция. Макар и доста мъчно, съумява да реализира това, тъй като е роден във Франция и има право да получи френско поданство. Семейството идва в Париж на 24 декември 1952 година, когато Силви е на 7 гдини.

Първоначално семейство Вартан живее в хотел Lion d`Argent, в близост до халите, където татко ѝ си намира работа, а след това в Angleterre Hotel, където 4 години живеят в една-единствена стая, тъй като единствено това разрешава финансовото им положение. Чак след години съумяват да се реалокират в апартамент в предградието на Париж - Клиши су боа.

Братът на Силви, Еди Вартан, който е 7 години по-възрастен от нея, става студент по право, само че още от дете ползите му са в региона на музиката. Той свири на пиано, валдхорна, тромпет; обича доста джаза, взе участие в джаз-оркестър и прави усещане в тези среди. Без съмнение напуща университета, когато френският му другар Франк Тено, шеф на Джаз Магазин, водещ и на предаване за джаза по Европа 1 заедно с Даниел Филипачи, му предлага работа там.

Еди работи и в компания, която има контракт с Елвис Пресли и съумява да спомогне за преместването на фамилията през 1959 година в самия Париж, където кипи музикалният живот. Благодарение на него Силви слуша освен най-новите записи, постоянно преди малко донесени от чужбина, само че и гледа онлайн концертите на огромни реализатори в зала Олимпия. Любима нейна изпълнителка по това време е Бренда Лий, която е на нейната възраст, само че към този момент световноизвестна.

През 1961 година Еди предлага на сестра си да запише песента " Panne d`essence “ в дует с Франки Жордан, тъй като певицата, която трябвало да взе участие, се е отказала. Така Силви Вартан за първи път влиза в звукозаписно студио и като на смешка прави записа. Плочата излиза през месец юни 1961 година и става летен шлагер, само че името на Силви е написано с дребни букви и никой не го вижда.

Тя няма желание да става певица, тъй като мечтае да бъде актриса и да играе на сцената на " Комеди Франсез “, по тази причина желае да изкара матурата и да влезе в театралното учебно заведение. Една покана от малкия екран обаче за осъществяване на същата ария прекатурва всичко, тъй като четири-пет милиона фенове я виждат и за един ден тя става звезда.

Следва независима плоча " Quand le film est triste “ и още веднъж покана да взе участие в малкия екран и първа поява на сцената на фамозната зала " Олимпия “ (декември 1961). Тя е подгряваща певица, като излиза пред публиката преди концерта на Венс Тейлър.

На този концерт брат ѝ Еди е дружно със собствен другар – също изгряваща френска звезда – Джони Холидей, който по-късно ще стане неин брачен партньор. По това време тя към момента е ученичка, а в медиите я назовават " колежанката на туиста “. Оттук нататък нейната кариера се движи във възходяща линия. Няколко месеца по-късно двамата още веднъж се срещат, следва първото им взаимно турне, което се оказва същински шлагер. По време на това турне стартира тяхната любовна връзка.

Публиката ги обича, назовават ги " златната двойка на Франция “, само че двамата настояват, че са единствено положителни другари и нищо повече. Една година след срещата им в зала " Олимпия “ двамата за пръв път разкриват, че се обичат и че са се сгодили. В края на 1963 година годениците посещават Ню Йорк. В Съединени американски щати тя записва плоча с групата The Jordanaires, която работи и с Елвис Пресли. В тази плоча са два от най-големите шлагери на певицата: Si je chante и La plus belle pour aller danser.

Когато в края на 1964 година Джони Холидей отбива военната си работа, Силви прави своя истиски кино-дебют като играе във кино лентата " Patate “ дружно с Жан Маре. След този филм известни френски кино режисьори, сред които Годар, желаят да снимат филми с нея, само че до момента в който Силви е на турне, нейният агент-мениджър отхвърля всички оферти без даже да ѝ заяви за това. Когато по-късно тя научава за всички тези пропуснати благоприятни условия е просто съкрушена. Ще изминат цели 30 години преди тя да получи нов късмет да се снима във филм на огромен френски режисьор.

В Ню Йорк пък записва своя пръв американски албум " A gift wrapped from Paris “, който след това бива публикуван в Германия, Япония, Южна Америка и САЩ (но не и във Франция). През тази година Силви обикаля света с концерти в Канада, Япония, Южна Америка и даже в Полинезия.

Сватбата на Силви Вартан и Джони Холидей е на 12 април 1965 година в Локонвил, където родителите на Силви са се открили да живеят. Брачната гала трябвало да бъде загадка и интимна, само че свещеникът който ги венчава не резервира тайната и повече от 2000 души се стичат на церемонията, сред които 180 папараци-фотографи. Сватбата на " златната двойка “ провокира всеобща нервност във Франция, на идващия ден младоженците са на първите страници на всички вестници и списания в страната. Двамата отпътуват на сантиментален меден месец на Канарски острови. След отбиването на военната работа на Джони, те стартират взаимно телевизионно шоу по френската телевизия, а в Англия дават " кралско “ шоу на което почетен посетител в залата е самата кралица Елизабет II. Следват взаимни турнета, които жънат триумфи из целия свят. Силви и Джони се трансформират в най-големите звезди на Франция. На 14 август 1966 се ражда сина им Дейвид.

Джони все по-често се забавлява с антуража си в парижките кабарета, а Силви подава молба зае бракоразвод. Джони е сломен от новината, прибира се в празния им апартамент, заключва се в банята и се нагълтва с приспивателни в опит да се самоубие. Щом научава за това, Силви незабавно изтичва в болничното заведение при него и му дава обещание, че няма да го напусне. Разводът е отсрочен.

През 1967 година те още веднъж пътуват дружно, този път до Бразилия и вземат решение да дадат взаимни концерти в зала " Олимпия “ в Париж. Но през април 1968 година Силви претърпява злополука, при която колата ѝ е блъсната от различен автомобил. Тя самата е леко ранена, само че спътничката ѝ Мерцедес умира при случая. Силви душевен се възвърне от шока, след повече от половин година. 

Силви и Джони записват взаимна плоча " Les hommes “ и имат желание за взаимно турне. Но намерията им не се реализират, тъй като дружно претърпяват сериозна автомобилна злополука. На 21 февруари 1970 година двамата бързат за концерт в Безансон, Джони губи надзор над автомобила, който изхвърчава от пътя и се блъска в дърво. Щом се свестява, той се оглежда и вижда до себе си окървавената си брачна половинка. Силви наподобява толкоз зле, че той я мисли за мъртва. Самият той се отървава единствено с няколко драскотини, само че брачната половинка му е обезобразена, лицето ѝ е накълцано от дълбоки рани.

След като прекарва два месеца в болница в Париж, Силви е в задоволително положително положение, с цел да може да издържи пътешестване до Съединени американски щати. Там я поемат най-хубавите пластични хирурзи по това време, които в продължение на месеци се борят, с цел да спасят лицето ѝ в клиника в Ню Йорк. По това време се среща с хореографа на Барбра Страйсънд – Джоджо Смит, което е началото на нова кариера за нея.

През ноември 1980 година, откакто в продължение на години са се разделяли и събирали още веднъж, най-накрая идва края на връзката на Силви и Джони, откакто двамата се развеждат. Силви продължава да гради солова кариера. Тя към този момент е известна в целия свят, канят я да изнася концерти на всички континенти. Една година след развода с Джони Холидей тя среща любовта още веднъж в лицето на  американския продуцент от италиански генезис Тони Скоти.

Певицата и Скоти и до през днешния ден живеят щастливи дружно. Той я съпровожда на всички места и се грижи за кариерата ѝ. От 1997 година двамата се грижат за българчето Дарина, което осиновяват. Силви Вартан развива дейна благотворителна активност в родната си България. През 2014 година Силви Вартан получава знака почетен жител на София. 

На 25 април 2014 година Силви Вартан е наградена с " Медал за великодушие “ на БЧК за извънреден принос към филантропичните дела на организацията. Тя беше лице на две следващи благотворителни акции по Програма " Топъл обяд “, които обезпечават безвъзмездна храна на възпитаници в неравностойно състояние от цялата страна. Силви Вартан има издадени две автобиографични книги. Първата " Между сянката и светлината “ споделя за софийското ѝ детство, за първите години в тясната хотелска стая в Париж, за любовта си с Джони Холидей и за същинската връзка сред София и Париж – Дарина, българската щерка на Силви, която тя и брачният партньор ѝ Тони Скоти осиновяват. Вторият биографичен разказ " Дума по дума “ е публикуван на 7 април 2014 година. В него Силви Вартан разкрива душата си и споделя на почитателите всичките си съкровени секрети.

Силви Вартан, френската певица с български генезис, от десетилетия е културен знак и в двете страни. Тя разказва седемте си години, прекарани в София, като едни от най-щастливите в живота си, макар че не не помни и тежкия комунистически режим. Днес тя навършва 79 години и ще има мотив да почерпи обичаните си хора.

През 2017 година сърцето на Силви е разрушено:  " Както на цяла Франция, по този начин и моето сърце е разрушено ". Това бяха първите думи на Силви Вартан, след като разбра за кончината на френската рок легенда Джони Холидей.

" Загубих младежката си обич и нищо не може да я замести ", добави още тя, която живя 15 години с Джони.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР